Nehubnete? Na vině jsou emoce

Při hubnutí nerozhoduje pouze jídelníček. Jedním z častých důvodů, proč ručička na váze stoupá a vaše oblíbené džíny se podezřele zmenšují, jsou emoce!

Psychika je úzce spojena se zdravím

Náš psychický stav nemalou měrou ovlivňuje hubnutí a celkově zdraví. Možná jste to zažili na vlastní kůži. Měli jste správně nastavený jídelníček, dostatek pohybu, ale nebyli jste v psychické pohodě (dlouhodobý stres, vztahové problémy, potíže v práci, deprese a další), takže vám hubnutí či naopak nabírání svalů nešlo. A není divu! Při dlouhodobém nebo taky chronickém stresu, který vzniká v důsledku přetížení, se aktivizují obranné mechanismy, dochází k narušení rovnováhy a v mnoha případech i ke zpomalení metabolismus, což nahrává ukládání tuku a následně obezitě.

TIP: Chtěli byste vědět, jaká by měla být Vaše ideální váha? Vypočítejte si hodnoty Vašeho zdraví pomocí BMI kalkulačky.

V ohrožení je imunitní systém i střevní mikrobiom

zoom

Ve stresu jíme jednoduché cukry a tuky

Dlouhodobý stres má negativní dopad na imunitní systém i zažívání. Mimo to tělo ve stresu potřebuje více energie, kterou čerpá především z jednoduchých cukrů a tučných jídel, což postavě ani zdraví neprospívá.

Hormony v akci

Během stresu se ve vyšší míře vyplavuje hormon kortizol, který krátkodobě stimuluje odbourávání sacharidů a přeměnu tuků na energii. V praxi to znamená, že čím více kortizolu se vyplatí, o to větší budete mít chutě na sladké a nezdravé potraviny.

Eliminujte stres

Odbourejte ze svého života dlouhodobý stres. Snažte se myslet pozitivně, relaxujte, meditujte a pro své každodenní starosti najděte ventil - například sport. Pokud si nejste jistí, co u vás stres způsobuje, neváhejte se obrátit na odborníka. Pomůže vám odhalit, co je příčinou chronického stresu a společně najdete řešení, jak se ho zbavit.



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




NOVÉ
Bezpečnost a pohodlí v přírodě: pro venkovní aktivity vybírejte obuv s rozmyslem

Bezpečnost a pohodlí v přírodě: pro venkovní aktivity vybírejte obuv s rozmyslem

Životní styl komerční článek

Jaro je dobou, v něm mnoho lidí začíná po zimě sportovat a být více aktivní. Zároveň je to dobou obnovy energie a rozhodně také šatníku. Mnohé totiž může překvapit jarní deštník, nebo nebývale teplé či naopak studené počasí.

TIPY A TRIKY
Jak na sluncem unavenou pokožku

Jak na sluncem unavenou pokožku

Kosmetika

Teplé počasí, slunění se na pláži a koupání v moři... Léto dělá s lidskou psychikou divy, jenže naše tělo volá naopak o pomoc. Nepodceňujte v létě kosmetickou péči – na pláži ani doma.



NOVÉ
V cizím městě jako doma

V cizím městě jako doma

Životní styl komerční článek

Máte volný víkend a chystáte se vyrazit na výlet do neznámého města. Jak na to, abyste i v několika málo dnech poznali každý kout a užili si vše, co nové místo nabízí? Ať už vás lákají historické památky, kulturní zajímavosti nebo skryté kulinářské poklady, připravili jsme si pro vás tipy, které vám pomohou odhalit všechna tajemství, která vaše destinace skrývá.